Waterloo Gardens

Royal Street, London

Back to

▼ Scroll for more

Waterloo Gardens is an imaginative, collaborative and flexible workspace located within the proposed new Bio-Med Tech Village at Royal Street, London.

Located next to Guy’s and St Thomas’ Hospital, with its world leading medical and research facilities, Royal Street will be home to an innovative cluster of companies, academic researchers and clinicians creating a new commercial neighbourhood in central London.

Above: Royal Street master plan

A living room for the campus

Designed as ‘a new Eden on the Thames’ the design brings nature into the building through garden terraces, a soft core and ground floor living room. The living room would be available for building occupiers to enjoy but also provide a place for the local community to come together in the café and make use of the meeting rooms and co-workspace.

Through the combination of carefully considered ground floor, intelligent low energy systems, shared gardens and flexible workspace, the new building will provide a distinctive offer to attract potential occupiers.

Above: View of the Living Room

Above: Ground floor

Above: First floor

Soft core

The soft core challenges the traditional office by introducing views, natural light, nature and connectivity between floors that helps to extend the workspace and allow people meet, talk and interact in the maximum usable space. The feature makes the most of circulation, non-work areas to connect and add value to improve the quality of experience.

Above: View of the soft core

Above: The developmentr utilises the re-connection between nature and light

Position

The building elegantly floats above the ground giving it a transparent, inviting and welcoming ground floor which can be approached from all key corners. The transparency at ground level allows the surrounding public realm and gardens to seamlessly flow into the building.

Facade

The deeply modelled brickwork horizontal banding responds to the historic context and offers the opportunity to bring daylight deeper into the workspace floor with panoramic views of the river and city.

Innovation and sustainability

Royal Street aims to be flexible enough to embrace new technology and adapt to change for those trends that we know are emerging, such as climate change (warmer but cleaner), super processing data, AI, ageing workforce and portable miniaturised technology that is changing the working landscape.

This flexibility reflects the trend towards partnering and co-working with universities, start-ups and R&D enterprises that will demand a new variety of workspaces that encourage a more collaborative and agile approach.

Above: Axonometric showing the flexible floorplates and a collaborative working arrangement

Above: Fabric first environmental diagram
Below: View from Lambeth Palace Road